2021-10-23 22:37:03
Svenskt nyhetsbrev spred virus

Svenskt nyhetsbrev spred virus till 20 000 prenumeranter
Företaget Derigo Media, som bland annat ligger bakom nyhetsbrevstjänsterna It direkt, Idrott direkt och Rikare liv, har spridit virus till mottagarna av två av sina nyhetsbrev.
Nära 20 000 prenumeranter av nyhetsbreven Hårdvaror och 4checking har drabbats.
- Vi är bedrövade. Det här är inte alls roligt. Men vi ska se över våra rutiner så att det inte inträffar igen, säger Derigo Medias VD Andreas Björck.
- Det är ett mänskligt misstag som ligger bakom. Vår tekniker gjorde en testinstallation av ett automatsvarsprogram före helgen, och glömde avinstallera det. På så sätt har ett virussmittat mejl kunnat gå ut till våra prenumeranter, säger han.
- Det är livsfarligt att slarva med automatsvarsinställningarna, kommenterar Per Hellqvist, säkerhetsexpert på antivirusprogramföretaget Symantec, som rekommenderar företag som har e-postlistor att ha dem modererade i så stor utsträckning som möjligt. Det innebär att en listadministratör manuellt måste gå igenom mejlen innan de skickas ut till alla på listan.

Likheter med Sircam
- Det är även bra att ställa in listservern så att den plockar bort alla bifogade filer, säger han, och råder alla listadministratörer att se över sina serverinställningar.
Viruset som har sprids till Derigo Medias prenumeranter har likheter med Sircamviruset, men avviker även genom att det visar ett meddelande som lyder "Hihi. This is not a winst." när man klickar på bilagan. På Symantec kan man än så länge inte säga vilket virus det rör sig om.
Liksom Sircamviruset sprider det sig självt vidare om mottagaren av mejlet använder e-postprogrammet Outlook.
- Många prenumeranter har hört av sig till oss. De är väldigt hjälpsamma och vill varna andra från att klicka på den bifogade filen, säger Andreas Björck, som uppmanar drabbade att höra av sig till deras tekniker.


/Kristina EdströmSkicka nyheten till en vän

Tillbaka till senaste nytt