2021-08-16 11:30:16
Småföretag väntar med e-handel

Småföretagen är fortfarande intresserade av att sälja via nätet, men ligger än så länge lågt på grund av nedgången i den globala ekonomin, visar en undersökning från IDC.

Internet har i grunden ändrat företagens sätt att göra affärer världen över. Småföretagen har varit snabba med att etablera en närvaro på webben, men när det gäller e-handel ligger småföretagen ännu lågt med att själva idka e-handel, visar en undersökning från IDC.

Enligt analysföretaget ökade företagens satsningar inom e-handel med 34,6 procent i fjol jämfört med året innan, vilket innebär att 725 000 småföretag nu satsar på e-handel. Ökningen är dock betydligt lägre än den tidigare prognosen. Endast en sjundedel av alla företag som har internetkoppling har idag e-handel. Undersökningen visar samtidigt att många företag är intreserade av att sälja sina produkter online.


Enligt Raymond Boggs, analytiker på IDC, är småföretagen betydligt mer intresserade av att sälja via nätet än av att köpa:

– Uppemot två tredjedelar av alla småföretag köper varor via nätet, men betydligt färre säljer, säger han.

Lagt på is
En förklaring är enligt honom att många småföretag har skrinlagt sina tidigare planer på försäljning online. I sin tur beror det på att många mindre företag har svårigheter med att själva etablera sig på nätet. Förutom den globala nedgången, som har medfört uppskjutna investeringar gäller i många mindre företag att de ofta har produkter som inte lämpar sig för onlineförsäljning, att de är mindre organiserade än större företag och att de helt enkelt saknar resurser, enligt IDC.

– Många företag kommer dock att upptäcka att det finns stora valmöjligheter om de verkligen undersöker alla alternativ. Dessutom finns bland småföretagen en stor tilltro till potentialen för e-handel, säger Boggs.

År 2000 var fem miljoner småföretag anslutna till internet, en ökning med 13,7 procent jämfört med året före. Drygt 2 miljoner har egna webbsidor, vilket är en ökning med 33,8 procent jämfört med 1999.


/Kristina EdströmSkicka nyheten till en vän

Tillbaka till senaste nytt