2021-08-16 10:52:19
Röststyrt och bärbart internet

En ny marknadsprognos pekar mot ett brett användande av portabla surfdatorer där röststyrning och bärbara skärmar blir en del av vardagen i en nära framtid.

Enligt en marknadsprognos från analysföretaget Gartner kommer mer än 60 procent av befolkningen mellan 15 och 50 år i Europa och USA att använda datorer som är internetanslutna, trådlösa och ryms i en ficka eller en väska under minst sex timmar per dag år 2007. Siffran beräknas ha stigit till 75 procent år 2010.

De bärbara datorerna kallas WID (Wireless Interactive Device) och väntas vara en utveckling av dagens wap-telefoner och handdatorer där röstigenkänning och bärbara skärmar underlättar användandet.

Den beräknade tekniska utvecklingen är enligt Gartner att e-betalsystem som använder sig av både existerande och virtuella valutor och som fungerar på en rad mobila enheter finns etablerade år 2005. Två år senare beräknas det finnas pålitliga och prisvärda trådlösa internetanslutningar som ligger mellan 0,2 och 5 Mb/s. Samma år spår Gartner att även röststyrning har slagit igenom på bred front. Under 2007 beräknas också en proteströrelse mot den nya tekniken dyka upp och fungera som en motkraft.


/Kristina EdströmSkicka nyheten till en vän

Tillbaka till senaste nytt