2021-05-10 08:39:27
Nytt Virus sprids fort!

Har du inte redan fått ett mail med rubriken "Homepage" så är chansen stor att du får det snart.
Avsändare är masken VBSWG.X. Den är krypterad och ska kunna undvika antivirusprogram som känner igen virus på dess sätt att arbeta.

Nu visar det sig att viruset Homepage eller VBSWG.X har fått ordentlig fart. Flera svenska företag rapporterar att de drabbats av viruset som försöker styra om webbläsaren till porrsidor.

Enligt inofficiella siffror från Messagelabs har fler än 17 500 infekterade filer stoppats 16:10 på eftermiddagen. Messagelabs söker igenom stora delar av e-posten som sänds till England. 13:00 var siffran 8 000 och före lunch 1 000. Den verkliga siffran är mångdubbelt fler.

- Och USA har inte vaknat än, säger F-Secures säkerhetsexpert Per Hellqvist.

Enligt honom är det den snabbaste spridningen han hittills varit med om. Värst drabbade just nu är länderna Österrike, Storbritannien, Holland, Hongkong och Singapore.

- Viruset är i sig inte särskilt skadligt men är svårt att upptäcka eftersom det kontruerats för att undvika upptäckt.

Enligt honom verkar det som om virusskrivaren först skapat koden och sedan testat den mot flera antivirusprogram för att sedan justera viruset.

- Därför är det mycket viktigt att uppdatera antivirusprogrammen.

Likt det famösa Anna Kournikova-viruset sprider sig VBSWG.X, även känt under namnet Homepage, via samtliga adressböcker i Outlook. På subjektraden i e-postmeddelandet står Homepage medan textraden lyder: You´ve got to see this page! It´s really cool ;o). Som bilaga finns filen homepage.HTML.vbs.

Styr om till porrsidor
Per Hellqvist berättar att många av de drabbade företagen hört av sig till honom och noterar att viruset har en egenhet att vilja styra om webbläsaren till fyra olika porrsidor.

F-Secure har under morgonen lagt upp ett skydd mot det nya viruset samt ytterligare information om hur det sprids på webbplatsen./Kristina EdströmSkicka nyheten till en vän

Tillbaka till senaste nytt