Nördarnas revansch

När jag var yngre var det vanligt, i alla fall bland oss mindre häftiga och populära killar, att spela rollspel. Vi var nördar, även om det ordet inte användes, och det var definitivt inte häftigt att vara nörd på den tiden. Vi åkte på rollspelskonvent i Uppsala flera gånger. Där spelade vi spel hela dagarna och såg på skräck-, fantasy eller rymdfilmer hela nätterna. Att sova var inte så noga alls. Det var en härlig tid men samtidigt minns jag hur mycket jag skämdes när icke-rollspelare fick veta att jag var en praktiserande rollspelare och figurmålare.

Jag minns också hur jag och min kompis Stoffe inför helgerna brukade hyra tv-spel på Statoil-macken och sedan så snabbt som möjligt cykla hem igen utan att bli upptäckta på vägen av någon tjej eller någon som kunde skvallra om vad vi hade på pakethållaren. Väl innanför dörren hemma hos Stoffe, vi var alltid där eftersom hans pappa var så förlåtande med att vi lät alla våra tennfigurer och färgburkar vara framme jämt, så satte vi igång spelet och spelade tills tummarna fick blåsor. Vi åt mängder med chips som vi dippade i egenblandad dipp bestående av gräddfil och de kryddor som råkade finnas tillgängliga och vi drack litervis med coca-cola.

Under den här tiden kom en film som heter Revenge of the Nerds, med vars huvudpersoner vi i hemlighet identifierade oss med.

Nu är det hög status att vara nörd, folk spelar TV-spel som jobb, och det är coolt att arbeta med datorer över huvud taget. Eller rättare sagt, det har normaliserats, ingen lyfter på ögonbrynet över att en vanlig arbetsdag innanbär många timmar av stirrande in i en skärm.

Fantastyfilmer ses av alla, Harry Potter var länge högsta bokmode och Sagan om Ringen-filmerna tilltalade även icke-nördar. True Blood, Game of Thrones och Walking Dead, den kommande Stjärnornas Krig-filmen är bara några exempel på att det som ansågs vara extremt töntigt att syssla med för ungefär 20 år sen är helt rätt idag.

Världens rikaste man, Bill Gates, är en nörd av rang och kanske var det bland annat han och Steve Jobs som visade vägen för en ny sorts nörd. Den coole och kunnige nörden som spenderat dygn framför datorn och skapat något helt nytt.

Så det vi upplever nu är revanschen för alla oss som satt där och spelade och målade och skämdes. Det är vi som är herre på täppan nu.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *